Axenroos

Communiceren doen we allemaal en overal. En zoals we allemaal wel weten en ondervonden hebben verloopt het communicatieproces lang niet altijd vlekkeloos. Misverstanden kunnen ontstaan omdat de zender een boodschap heel anders bedoelde dan de ontvanger die opvatte. Communiceren behoort tot onze dagelijkse bezigheden in mijn beroep behoort het zelfs tot mijn kernactiviteit. Toch wordt hieraan weinig aandacht gegeven om goed te leren communiceren met anderen.


Het komt dan ook vaak voor dat het binnen gezinnen misgaat door miscommunicatie. Mensen reageren op elkaar en dat doen ze volgens vaste patronen. Dit betekent dat het gedrag van iemand een voorspelbare reactie bij een ander zal oproepen.
Ieder gedrag heeft een positieve intentie. Als kind was ik erg verlegen, de positieve intentie van dit gedrag was dat er altijd iemand was die mij hielp. Met alle gevolgen van dien; faalangst, onzekerheid etc. omdat ik nooit had geleerd dat ik het ook zelf kon.

Binnen mijn praktijk werk ik al een aantal jaren met veel plezier met het model “de axenroos”. De “axenroos” is een interactie model geent op het model “De Roos van Leary”. De axenroos bestaat uit 6 verschillende manieren hoe mensen tegenover elkaar staan. Deze manieren worden axen genoemd en hebben allemaal een totemdier.
In de “Axenroos” kun je dat in kaart brengen.
Het geven in de aanbiedingswijk met als totem de leeuw;
Het aannemen in de ontvangstwijk met als totem de hond;
Het houden in de hoogtewijk waar de uil staat;
Het lossen in de dieptewijk waar de schildpad totem staat;
Het weerstaan in de verzetswijk met als totem de steenbok;
Het klauwen in de aanvalswijk waar de Havik staat.

Door het werken met de totemdieren leren kinderen en volwassenen op een speelse manier controle en inzicht te krijgen in hun eigen gedrag waardoor ze meer zelfvertrouwen krijgen.